Lena Philipsson på stora scenen i Pride Park i Tantolunden under Stockholm Pride 2012. Foto: Alf Kjeller

Utbildning av projektledare inom event

Enkla och praktiska verktyg och en massa erfarenhet av olika situationer som du kan hamna i som projektledare vad något av det som jag undervisade i igår. Dags för ett nytt pass i projektledning i Innovative Event Managements utbildning av projektledare inom event. Ett engagerat gäng blivande projektledare jag fick möta under några timmar. Annorlunda i och med att det i sista minuten blev digitalt. Och visserligen har jag en stor vana vid digitala möten, men att undervisa digitalt var nytt för mig.

Hur det fungerar i verkligheten

Det blir väldigt komprimerat att på några timmar utbilda i något så stort som projektledning. Så jag frågade deltagarna i början vad de vill ha och vad de vill jag ska prioritera så fick jag svaret att det information om hur det funkar i verkligheten de främst ville ha. Och hur man kan förebygga risker.

Det där bakom skynket och det där som allt som oftast inte står någonstans. Sådant som man i princip bara kan lära sig den hårda vägen via erfarenhet. Så då ger jag dem det. Alla misstag. Alla saker som gått åt pipsvängen och inte fungerat som vi trodde men som utåt sett inte märkts.

Så, det som de fick av mig var lite av mina verktyg och min erfarenhet som jag genom mina 30 år som projektledare samlat på mig. Jag fick å andra sidan en massa energi och på köpet en resa genom mina egna minnen. En chans att utvärdera mitt eget arbete och vad jag gjort.

Kul resa i minnet

Det blev som alltid en kul resa i mitt minne. En resa genom saker som man varit med om och som plötsligt kom fram i minnet. Har funderat mycket på det sedan igår.

”…en bra projektledare när man lyckas fixa till alla missar och dikeskörningar utan att det märks”

En klok person sa till mig för bra precis ett år sedan, när vi stod mitt i en liten annalkande kaos, att man vet när man är en bra projektledare när man lyckas fixa till alla missar och dikeskörningar utan att det märkts.

Och visst är det så, även om det kanske låter lite oseriöst. Det kommer alltid hända saker i ett projekt som man inte kunnat förbereda sig för. Något kommer alltid att gå käpprätt åt fanders i ett projekt och man behöver använda all sin fantasi, kraft, kontaktnät och jävlar anamma för att fixa till. Efteråt är det ingen som märker. En av de bästa tacken jag fått efter ett uppdrag fick jag ifjol:

”Stort tack! Jag vet inte vad du gjort egentligen men allt fungerar ju och vi har inga problem alls, så vad du än gjort så gjorde du det bra”

Av mig får de min erfarenhet och verktyg för riskanalys. Verktyg för att förankra saker på ett sätt som inte blir för byråkratiska och omständiga. Verktyg för att ha kul och se det roliga i saker och verktyg för att ta hand om sig själv få man orkar leda även i motvind. Jag tror man måste vara lite av en spelare för att kunna driva lite större projekt. Att våga utsätta sig för utmaningar och se utmaningarna som något spännande och utvecklande och inte bara som något jobbigt som man får ont i magen av.

Det finns en uppsjö av litteratur

Det finns en uppsjö av litteratur i just projektledning och åtskilliga modeller som går att applicera så jag går inte in på det mer än kort och övergripande och anpassat för just projektledning av event.

Innovative Event Management – utbildning av projektledare inom event

Sedan några år har jag nu regelbundet varit en av flera undervisare i Innovative Event Managements utbildning för blivande event managers. Mitt pass har främst varit hantverket projektledning men jag har också undervisat i kommunikation och marknadsföring.

Det ska bli kul att se hur det går för deltagarna och hoppas att det går bra för dem!